Je badkamer schoonmaken, hóe pak je dit het beste aan?

Ai, de badkamer schoonmaken is niet ieders favoriete hobby. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat dit regelmatig gebeurt. Je hebt immers veel geld voor je badkamer betaald, dan wil je er ook lekker lang van kunnen genieten toch? Dus regelmatig je badkamer schoonmaken, hoe pak je dit het allerbeste aan? We geven je de handigste tips!

Badkamer schoonmaken

Badkamer schoonmaken – de basis

In een badkamer heb je te maken met verschillende materialen die ieder een andere aanpak nodig kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan: een douchewand met speciale antikalkcoating wil je niet met een antikalk reinigingsmiddel schoonmaken, dan tast je juist de speciale nanocoating aan. Een veelgemaakte fout is dus het gebruik van te agressieve en bijtende schoonmaakmiddelen. Wastafelmeubels en kranen kun je daarom het beste afnemen met een mild reinigingsmiddel zoals groene zeep. De hele badkamer schoonmaken met hetzelfde agressieve schoonmaakmiddel is dus een slecht idee.

In dit artikel geven we je de beste tips over de volgende schoonmaakkwesties:

 • Douche schoonmaken;
 • Bad schoonmaken;
 • Tegels schoonmaken;
 • Wc schoonmaken;
 • Kranen schoonmaken;
 • En hebben we de állerhandigste tips voor je op een rijtje gezet.

Badkamer schoonmaken

Douche schoonmaken / bad schoonmaken

De douche is een veelgebruikt onderdeel van de badkamer en daarom des te belangrijker regelmatig schoon te houden om kalkvorming tegen te gaan en bacteriën de das om te doen. Populair in de badkamer is een glazen douchewand of douchedeur, maar glas is tegelijkertijd ook een plek waar kalkaanslag snel te zien is. Gelukkig zijn er tegenwoordig glazen douchewanden en -deuren te verkrijgen met een  speciale nanocoating die kalk tegengaat. Je badkamer schoonmaken gaat dankzij deze coating een stukje gemakkelijker, ideaal!

Maak je douchewand of -deur dagelijks schoon door na het douchen het glas na te spoelen met koud water en deze vervolgens te drogen met een raamwisser of handdoek. Gebruik bij glas met nanocoating absoluut geen antikalkmiddel, daarmee beschadig je juist de coating. Wil je wel een schoonmaakmiddel gebruiken? Gebruik dan af en toe een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep. Meer fan van een grondigere & langdurige aanpak tijdens de schoonmaak? Prepareer je douchewand of -deur met speciale wax voor autoruiten, het water en vuil hecht zich dan niet meer aan het glazen douchescherm en glijdt er direct af! Ga je jouw badkamer verbouwen? Denk dan eens na over het installeren van een waterontharder die ervoor zorgt dat kalk uit je badkamer blijft en je sanitair mooi houdt!

Douche schoonmaken

Een bad is goed schoon te krijgen met een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep of een mix van schoonmaakazijn met water. Kijk daarbij wel uit bij siliconen randen, die reageren niet zo goed op schoonmaakazijn. Tenzij je een solid surface bad hebt, dit type bad heeft weinig onderhoud nodig. Solid surface is een hyperhygiënisch materiaal dat minimale of zelfs geen poriën of naden heeft, vochtbestendig is, vlekwerend is en slijtvast is. Ideaal dus voor in de badkamer! Gebruik af en toe Sanimex solid surface cleaner om vuil & zeepresten van je solid surface product te verwijderen, maar voor het merendeel van de tijd kun je jouw solid surface product gewoon reinigen met water!

De douchekop, douche- of badkraan schoonmaken? Doe een beetje schoonmaakazijn en water in een zakje en bind deze om de douchekop. Of leg de douchekop in een badje met de schoonmaakmix wanneer je hem los kunt koppelen. Even een nachtje laten inwerken en je veegt de douchekop vervolgens schoon. Voor het reinigen van de douche- of badkraan zorg dat je na het douchen deze even afdroogt om waterdruppels & kalkaanslag te voorkomen. Zo houd je jouw sanitair het langst mooi en ‘t scheelt boenen in de toekomst!

Badkamer schoonmaken

Tegels schoonmaken

Die tip hierboven gelezen over autowax voor op je glazen douchewand tegen kalk- & vuilaanslag? Dit werkt ook voor je tegels. Let wel even op dat je dit op keramische tegels (tegels met een glazuurlaag) doet en niet op bijvoorbeeld natuurstenen tegels, die hebben een speciale behandeling nodig. Maak je tegels eerst grondig schoon. Zijn ze helemaal verkleurd door kalk- en vuilaanslag? Dep er met een sponsje wat dikke bleek op, laat het een uurtje (of langer) intrekken. Ga ondertussen verder met het toilet of ga de rest van de badkamer schoonmaken. Zie je na een tijdje nog vuile plekjes? Gebruik een oude tandenborstel en werk de bleek beter in de voeg. Pak vervolgens de waterkoker, giet er heet water overheen (pas wel op!) en met een borstel veeg je het vuil zo weg. Maak vervolgens de tegels droog en prepareer ze met autowax voor een extra coating. Elke douchebeurt de badkamertegels in de douche even naspoelen om de zeepresten af te spoelen en droog ze even met een trekker en/of handdoek. Succes gegarandeerd & het scheelt hard boenen in de toekomst. Win-win!

Toilet schoonmaken

Wc schoonmaken

Druk met de badkamer schoonmaken? Dan mag het toilet natuurlijk niet overgeslagen worden. Het krachtigste schoonmaakmiddel voor het toilet is toch wel een flinke scheut bleek. Heb je een wc met vlakspoel? Pak dan de spoelrand mee, laat de bleek even een uurtje intrekken en boen de binnenkant van wc pot schoon met de toiletborstel. Tijdens het intrekken kun je alvast de buitenkant en de toiletbril meepakken. Heb je echt hardnekkig kalk- en vuilaanslag in je toiletpot? Doordrenk een doek in een mix van schoonmaakazijn en water en leg dit op de plek. Laat het een nachtje intrekken en je kunt vervolgens met de toiletborstel het vuil wegvegen.

Badkamer schoonmaken

Kranen schoonmaken

Tegenwoordig zijn gouden en zwarte kranen mega populair. Maar is op zwart sanitair niet juist meer kalkaanslag te zien? Het antwoord is ja, maar het hóeft niet. Droog na het douchen de zwarte kranen even snel met een handdoek en kalkaanslag en waterdruppels hebben geen schijn van kans! Zeker wanneer je ook nog eens een waterontharder installeert. Je badkamer schoonmaken én tegelijkertijd je kranen even meepakken? Doe dit met een mild schoonmaakmiddel zoals schoonmaakazijn of groene zeep. Agressievere schoonmaakmiddelen tasten namelijk de toplaag van de kraan aan. Zonde!

Badkamer schoonmaken

Spiegel schoonmaken

Net als hoe je de ramen lapt, maak je de spiegel schoon en droog. We hebben vernomen dat als je je spiegel met scheerschuim insmeert, dit even laat intrekken je spiegel niet meer beslaat en je de spiegel te allen tijde kunt gebruiken na je douchebeurt. Ideaal! We hebben het nog niet getest en dit werkt natuurlijk tijdelijk. Tegenwoordig is een badkamerspiegel vaak geïntegreerd met spiegelverwarming voor hetzelfde effect, maar dan net zo lang als je geniet van de rest van de badkamer!

De handigste tips voor het schoonmaken van de badkamer

Heb je wat gehad aan bovenstaande tips? Nog even een samenvatting van de allerhandigste!

 • Een veelgemaakte fout is het gebruik van te agressieve en bijtende schoonmaakmiddelen. Gebruik een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep of schoonmaakazijn om je badkamermeubels en kranen af te nemen.
 • Koop je een nieuwe douchewand of -deur? Kies er een met een speciale nanocoating dat helpt tegen kalkaanslag. Scheelt tijdens poetsen, ideaal!
 • Smeer je glazen douchewand en tegels in met autowax voor een extra coating dat werkt tegen kalk- en vuilaanslag.
 • Hardnekkige kalkaanslag en zeepresten op je tegels? Dep met de zachte kant van een schuurspons een hoeveelheid bleek op de tegels, laat dit 1 uur intrekken en veeg het vuil vervolgens met een borstel en kokend water zo van de tegels af.
 • Krijg je het vochtpeil in jouw badkamer maar niet op orde? In een vochtige ruimte krijgt schimmel de kans te ontstaan. Kijk eens of een badkamer ventilator en/of vochtvreter een optie voor jou is.
 • Fan van natuursteen als tegel of wastafelblad? Natuursteen is prachtig, maar vlekgevoelig. Impregneer het product met het Akemi impregneermiddel voor natuursteen en je kunt lang van je natuurstenen product genieten!
 • Je tandenborstelhouder is een bron van bacteriën, doe deze regelmatig een keer in de vaatwasser (of met de hand afwassen kan natuurlijk ook ?).
 • Reinig je glazen douchewand of -deur door na het douchen de wand direct af te spoelen met koud water. Droog deze vervolgens met een raamwisser of handdoek om kalkaanslag te voorkomen. Neem tegelijkertijd ook je tegels in de douche mee!
 • Vergeet niet je douchegordijn & badmat regelmatig te wassen, dit zijn verzamelbronnen voor bacteriën!
 • Prachtige kraan of douchekop gekocht? Vergeet deze niet na elke douchebeurt even af te drogen met een droog microvezeldoekje of de handdoek om kalkaanslag te voorkomen en de kranen langer mooi te houden. Scheelt hard boenen in de toekomst!
 • Installeer een waterontharder om kalkaanslag in de badkamer tegen te gaan.
 • Hardnekkig kalk- en vuilaanslag rond je kranen of in je toiletpot? Doordrenk een doek in een mix van schoonmaakazijn en water en leg dit op de plek. Laat het een nachtje intrekken en je kunt vervolgens met de toiletborstel het vuil wegvegen.

Wat aan deze tips gehad? We hopen het! We kunnen het ons voorstellen dat jij misschien ook wel een gouden schoonmaaktip hebt voor anderen. Deel deze met ons via info@sanitairkamer.nl, verwijs in de mail naar deze blog en we voegen jouw tip toe! Zo houden we de blog up-to-date. Heel veel succes met het schoonmaken van de badkamer!

---

Meer inspiratie opdoen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van de mooiste badkamerinspiratie, toffe acties en onze nieuwste artikelen!