Badkamer verbouwen | de 25+ allerhandigste tips!

Je gaat je badkamer verbouwen, wat heerlijk! Het verbouwen van je badkamer doe je een keer in de zoveel jaren. Ervan genieten dus, want dit is het moment dat je ‘m helemaal zo kunt inrichten zoals je zelf wil. Althans, vaak dan. Natuurlijk zijn er enige afhankelijkheden die ervoor zorgen of jouw droominrichting mogelijk is. Benieuwd waarmee je rekening moet houden en wat de meest gemaakte fouten zijn tijdens het verbouwen van de badkamer? We geven je de 25 allerhandigste tips voor het verbouwen van je badkamer!

Badkamer verbouwen
Badkamer verbouwen fase 1 – Inspiratie opdoen & mogelijkheden bekijken!

Wensenlijst

Het is zo ver, je gaat dus de badkamer verbouwen. Eindelijk! De voorbereidingen van de badkamerverbouwing kunnen beginnen. Start met het opdoen van inspiratie, bijvoorbeeld op Pinterest of in onze blog met de mooiste badkamerinspiratie. Heb je wat mooie inspo verzameld en weet je precies wat je wil? Ga dan verder met het vaststellen van je wensen, want wat moet jouw nieuwe badkamer écht hebben? Maak een wensenlijstje en verdeel deze in 3 thema’s: 1 met musthaves, 1 met nice to haves en 1 met don’ts. Vergelijk het lijstje met die van je partner en ga hier met elkaar over in gesprek tot jullie de inhoud van jullie droombadkamer op papier hebben staan.

Badkamerindeling

Wensen zijn er altijd, maar kun je wel een bad, douche én een dubbele wastafel kwijt in jouw badkamer? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, maar is het budget het struikelblok. Keuzes moeten vaak gemaakt worden. Ga met een paar badkamerspecialisten in gesprek, laat een paar 3d-tekeningen opstellen en laat deze checken bij een loodgieter, elektricien of zelfs constructeur als je de boel helemaal om gaat gooien (laat ze langskomen). Weet je nu al dat je budget niet oneindig is en je vindt je huidige indeling prima? Probeer je dan zoveel mogelijk te houden aan de huidige indeling.

Zelf al stoeien over een perfecte indeling kan natuurlijk ook! Gebruik onze handige badkamer planner of ga lekker aan de slag met een potlood, papier & een schaar. Maak je badkamer na op schaal en teken losse elementen zoals een douche, bad, toilet, kolomkast, badkamermeubel ook op schaal en knip ze uit. Zo kun je ze over de plattegrond verplaatsen, handig!

Badkamerrenovatie

 

Plannen maar!

Je badkamer verbouwen doe je niet zonder planning. De een vindt het verschrikkelijk en de ander houdt ervan: plannen. Maar het is wel belangrijk om daar al mee te beginnen. Bedenk wanneer de badkamer renovatie moet gebeuren en neem de tijd om uit te zoeken wie jou gaat helpen. Het gaat immers om je badkamer die je waarschijnlijk volgend jaar niet weer gaan aanpakken. Vraag dus om referenties van je omgeving én om foto’s van het eindresultaat (bijvoorbeeld bij een tegelzetter).

Belangrijke tips

 • Maak een wensenlijstje en verdeel die in 3 thema’s: musthaves, nice to haves & don’ts. Vergelijk deze met je partner.
 • Denk zelf al na over de perfecte indeling van je nieuwe badkamer. Gebruik bijvoorbeeld onze badkamer planner of ga zelf aan de slag met een potlood, papier & een schaar! Gebruik hiervoor schaal 1/50.
 • Houd in je plattegrond rekening met draaicirkels van kastjes, deuren, de douchecabine, etc. Zorg dat elk element genoeg ruimte heeft rondom (liever iets teveel dan te weinig).
 • Plaats je toilet zo ver mogelijk van de deur, zo kom je niet continu in de knoei met het openen en sluiten van de deur.
 • Houd in het ontwerp rekening met dat bij lekkages de loodgieter gemakkelijk bij de leidingen kan.
 • Vergeet niet dat badkameraccessoires zoals een toiletrolhouder, reserverolhouder, handdoekhaken, etc. ook ruimte nodig hebben in je ontwerp. Deze worden vaak vergeten.
 • Start in deze fase ook al met het bezoek aan showrooms, we verwelkomen je graag! Kijk bij welke partij het goed voelt om je badkamer aan te schaffen en maak wat fotootjes van items die je wel ziet zitten.
 • En heel belangrijk, reserveer ook alvast tijd bij de specialisten die je gaan helpen bij de badkamer renovatie. Een elektricien, loodgieter, installateur of zelfs een aannemer en/of constructeur zijn vaak ontzettend druk en niet op de korte termijn in te schakelen.
 • Zorg voor voldoende bewegingsruimte in je badkamer en probeer je badkamer niet té vol te plannen. Heb je te maken met een kleine badkamer? Dan is het verleidelijk om er alsnog een bad én douche in te wensen. Maar staat je badkamer te vol, dan gaat het ten koste van je bewegingsruimte en kan dat voor onnodige ongemakken & irritaties zorgen.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ?????? (@vaneschs) op

Badkamer verbouwen fase 2 – Kosten badkamer

Wat kost een nieuwe badkamer? Dat vraagt iedereen met een budget zich tijdens de badkamer renovatie af. Maar, zo moeilijk is het om antwoord op te geven. Gemiddeld wordt er vaak gerekend met €475,- per m2 en kost een nieuwe badkamer tussen de €5.000,- en €17.000,-, inclusief installatie. Maar het kan natuurlijk ook veel gekker.

Wat maakt het verschil tussen die twee bedragen?

 • Dezelfde of nieuwe badkamerindeling
 • Type tegel & hoeveelheid tegels
 • Inbouw- of opbouwwerk (wc, kranen, douche, etc.)
 • Wel of geen vloerverwarming
 • Bad én een douche
 • Enkele of dubbele wastafel
 • Wel of geen designmeubels
 • Installatie- & sloopwerk zelf doen

Badkamer A – +/- €5.000,- tot €10.000,-

In badkamer A behoud je dezelfde indeling als de huidige situatie, ga je wel voor nieuwe tegels maar i.c.m. stucwerk (50/50) en kies je voor badkamermeubelen uit een basiscollectie.

Badkamer B - +/- €10.000,- tot €15.000,-

In badkamer B behoud je grotendeels dezelfde indeling als de huidige situatie, maar verleg je een paar leidingen. Je gaat voor nieuwe tegels i.c.m. stucwerk (80/20) en een mix van meubels uit een basiscollectie & een designcollectie.

Badkamer C – +/- €15.000,- of meer

In badkamer C ga je voor een nieuwe badkamerindeling. Je verlegt de meeste leidingen, bouwt alles in (wc, kranen, douche, etc.), laat vloerverwarming aanleggen en kiest voor een bad en een douche en A-merk meubels.

Natuurlijk staat dit niet vast en is dit slechts een indicatie. Speel met goedkopere en duurdere opties om je perfecte badkamer samen te stellen.

Belangrijke tips

 • Wil je kosten besparen? Doe het sloopwerk zelf en gebruik de huidige indeling van de badkamer ook voor de nieuwe badkamer.
 • Wist je dat je de meeste wandtegels kunt verven? Mocht je graag budget besparen om toch dat luxe bubbelbad te kunnen betalen, dan is dit misschien een goede optie. Ook kun je over bestaande tegels tegelen, maar bedenk wel dat je dan 1 á 2 centimeters inlevert.
 • Van plan om zelf je badkamer te verbouwen en te installeren? We raden altijd aan het verbouw- en installatiewerk te laten doen door een gediplomeerd en ervaren specialist. Juist met de badkamer wil je dat dit perfect gedaan wordt.

 

Badkamer verbouwen


Badkamer renoveren fase 3 – Plannen & bestellen!

Weet je al precies wat wilt of is ’t tijd om de knoop door te hakken? Dan moeten we gaan bestellen! Je wilt namelijk niet dat je installateur er helemaal klaar voor is en jij de producten om de badkamer te verbouwen nog niet in huis hebt? Badkamerartikelen hebben vaak een langere levertijd dan bijvoorbeeld je nieuwe trui, zorg in je planning dus dat er genoeg speling is.

Tips voor een 'badkamer verbouwen planning'

Over de planning gesproken, er moet nogal wat gebeuren wanneer je je badkamer gaat verbouwen. Kijk welk type planning voor jou het fijnst werkt. Je kunt gebruik maken van een Gantt-chart (blokkenindeling) of bijvoorbeeld een maandkalender waarin je per dag aangeeft wat er gaat & moet gebeuren. Excel leent zich perfect voor beide!

Tips voor het kopen

We snappen dat het kopen van de perfecte items voor je badkamer stress kan opleveren. Van tevoren denk je: yes, nu komen we aan bij het leukste! Maar vaak is dit juist het moeilijkste, want je wil geen verkeerde keuzes maken. En er is ook zoveel om uit te kiezen (kijk alleen al naar alle voorbeelden op Pinterest). Durf daarom keuzes te maken, dat gaat je rust geven! Hieronder de belangrijkste tips voor tijdens ’t shoppen.

Tegels

Tegels zijn een van de moeilijkste beslissingen. Met tegels creëer je de basis. Waar het tot jaren geleden eigenlijk allemaal zo veel mogelijk wit moest zijn, zie je nu meer kleur terug in de tegels. Maar kleur is gelijk heel moeilijk, want wie weet dat je het over 2 jaar nog mooi vindt? Onze tip: word je gelukkig van kleur en ben je niet van plan binnen een paar jaar te verhuizen? Ga lekker voor die groene tegels die je bij ons in de showrooms gezien hebt!

Badkamer renoveren

 

Hygiëne & ventilatie

Wil je het in je badkamer zo hygiënisch mogelijk houden? Ga dan voor zwevende meubels zodat je gemakkelijk onder het meubel schoon kunt maken en er geen bacteriën onder randjes blijven zitten. Een groot voordeel: zwevende meubels laat de ruimte groter lijken. En ken je solid surface sanitair al? Solid surface is een type materiaal dat weinig of geen poriën of naden heeft, daardoor blijven er geen bacteriën achter. Hygiënisch!

Daarnaast zorgt voldoende ventilatie voor een hygiënische ruimte. Is de ruimte niet goed geventileerd? Dan krijgen bacteriën en schimmel de kans om zich te vormen en nare geurtjes achter te laten. Heb je geen raam dat open kan? Investeer dan in een badkamerventilator én dus mechanische ventilatie.

Opbergruimte tekort

Ruimtetekort & de badkamer gaan hand in hand samen. In een badkamer lijken we altijd opbergruimte tekort te hebben. Denk aan al je handdoeken, douchespullen, elektrische tandenborstels, etc. Ga daarom voor een badkamermeubel met opbergruimte en als ’t past een hoge badkamerkast of spiegelkast. Zo kun je denken we ’t meeste wel kwijt!

Veiligheid & verlichting

De badkamer kan nogal een glibberige en vooral gevaarlijke bedoeling worden wanneer je de verkeerde tegels kiest. Voor extra veiligheid in de badkamer kies je voor antislip tegels. Dankzij de stroeve structuur worden deze tegels niet glad en moet er heel wat gebeuren wil jij uitglijden. Van plan om de elektra aan te pakken tijdens de badkamer renovatie? Verlichting, schakelaars en stopcontacten kunnen ontzettend gevaarlijk zijn in een badkamer, hierover verderop in het artikel meer.

Daarnaast zorgt goede verlichting ook dat je in het donker ziet waar je loopt (logisch wel…). Zorg voor minimaal 2 lichtpunten (plafondverlichting en bijvoorbeeld een spiegel met verlichting) in de badkamer en ga voor gezellig warm licht.

Badkamer renovatie

Belangrijk over elektriciteit in de badkamer

Je badkamer verbouwen en voorzien van (extra) stopcontacten is vaak een grote wens, maar vanwege de dodelijke combinatie van water en elektriciteit is het belangrijk te weten waar je jouw stopcontacten, schakelaars en verlichting kunt plaatsen.

Een badkamer kan opgedeeld worden in verschillende zones rondom het gebruik van elektriciteit. Zone 0 is een bad of een douchebak, zone 1 is de ruimte boven een bad of douchebak tot een hoogte van 2,25 meter, zone 2 is de ruimte van 0 tot 60 centimeter naast bad of douche tot een hoogte van 2,25 meter en zone 3 is de ruimte vanaf 60 centimeter naast bad of douche tot 3 meter van deze onderdelen.

Bij de opdeling van de ruimte in zones gelden de volgende regels:

 • In zone 0 mag geen elektrische apparatuur tenzij het verlichting is dat bestand is tegen onder­dompeling.
 • In zone 1 mag verlichting of apparatuur dat bestand is tegen waterstralen.
 • In zone 2 mag verlichting of apparatuur dat bestand is tegen waterspetters.
 • In zone 3 mag je schakelaars en stopcontacten plaatsen, wel moeten deze geaard zijn.

Samenvatting belangrijke tips

 • Bang om kleur toe te voegen aan je badkamer? Bedenk bij jezelf: verwacht ik binnen de komende paar jaar te verhuizen? Is ’t antwoord nee, geniet dan lekker van wat kleur in je badkamer en ga voor kleurrijke tegels! Anders adviseren we je om de badkamer wat neutraler te houden.
 • Voor extra hygiëne: ga voor solid surface sanitair. Solid surface is een type materiaal dat weinig of geen poriën of naden heeft, daardoor blijven er geen bacteriën achter.
 • Belangrijk in je badkamer: ventilatie. Heb je geen raam dat open kan? Investeer dan in een badkamerventilator (en dus in mechanische ventilatie).
 • Zorg voor genoeg opbergruimte. Opbergruimte tekort is onhandig en zorgt voor onnodige frustratie & irritatie. Denk bijvoorbeeld aan een extra hoge kast of een spiegelkast boven je badkamermeubel.
 • Plaats schakelaars & stopcontacten zo ver mogelijk bij de waterbronnen vandaan en plaats stopcontacten het liefst in een kastje.
 • Voor extra veiligheid in de badkamer kies je voor antislip tegels. De grove structuur i.c.m. water zorgt ervoor dat je niet uitglijdt.
 • Kies in je badkamer altijd voor warm licht en 2 lichtbronnen, bijvoorbeeld plafondverlichting en een trendy spiegel met verlichting.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jamilla ♡ (@j_milla_) op

Badkamer verbouwen fase 4 – Slopen, verbouwen & opbouwen maarrrrrr!

Oké, je laat je frustratie de vrije loop en sloopt de oude badkamer. Heerlijk! Je badkamer verbouwen kan zorgen voor een goed anger managementtraining ;-) Belangrijk, sluit wel het water van tevoren af en zorg dat er geen water meer in de wc staat voordat je gaat beginnen. En houd natuurlijk de leidingen intact die je wil hergebruiken. Check tijdens het slopen wel even of deze niet vol kalk zitten en of de toevoerkraantjes nog gemakkelijk open of dicht kunnen. Anders is nu het moment om deze aan te pakken en te vervangen.

Na ’t slopen en het verbouwen komt het leukste gedeelte: het opbouwen. Nu is het moment dat je grote verschillen gaat zien en weet je dat het einde van de badkamer verbouwing bijna in zicht is. Fijn! Nu kun je weer jaren vooruit.

Belangrijke tips

 • Sluit voor ’t slopen de waterleiding af, anders kan ’t nog wel eens een onhygiënisch waterballet worden…
 • Check tijdens het slopen de kwaliteit van de leidingen die intact blijven. Zijn ze van slechte kwaliteit? Dan kun je deze direct vervangen.
 • Denk na over waar je gaat douchen wanneer je je badkamer aan het verbouwen bent. Kun je terecht bij vrienden of familie? Of douche bijvoorbeeld na het sporten niet thuis (zoals normaal gesproken) maar bij de sportschool.
 • Overleg met de installateur of ze rekening hebben gehouden met een afloop richting het doucheputje. Zo loopt het water gemakkelijker het putje in.
 • Probeer de hoeveelheid stopcontacten te minimaliseren en zorg ten strengste dat deze veilig en geaard worden geplaatst.

We hopen dat deze tips je ontzettend geholpen hebben. Heel veel succes met jouw badkamer renovatie! Heb jij zelf tips die je gaandeweg de verbouwing hebt opgedaan? Laat het ons weten via info@sanitairkamer.nl, verwijs in de mail naar de blog en we voegen je handige tip(s) toe!

---

Meer inspiratie opdoen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van de mooiste badkamerinspiratie, toffe acties en onze nieuwste artikelen!