Badkamer verbouwen ABC

Een badkamer renoveren of een badkamer verbouwen is vaak een hele taak. Dit badkamer-ABC staat vol met informatie over het verbouwen, bouwen of renoveren van uw badkamer. We hebben een compleet artikel voor u samengesteld met alle mogelijk onderwerpen waar u aan moet denken bij een badkamerverbouwing. Hierdoor heeft u binnen de kortste keren een plan opgesteld voor uw droombadkamer.  


Antislip in de badkamer

Kinderen en ouderen hebben een groter risico om te vallen en uit te glijden in de badkamer. Voor deze twee groepen is het aan te raden om antislip producten in de badkamer te installeren. Eigenlijk is iedereen gebaat bij het aanbrengen van antislip coating, maar voor deze twee doelgroepen is het noodzakelijk. Antislip producten zijn er in twee categorieën, namelijk geïntegreerd in het product en niet geïntegreerd. Zo kunt u bij de aankoop van een nieuwe badkamer kiezen voor een douchebak met antislip coating, vloertegels met antislip coating en ook voor ligbaden met antislip.

Wilt u toch liever geen sanitair met geïntegreerde antislip coating dan kunt u kiezen voor een antislip badmat voor in de douche, in het bad, maar ook voor op de vloer. Naast antislip is het ook handig om wandgrepen te installeren waardoor opstaan vanaf de wc, vanuit de douche of het bad makkelijker wordt. Dit voorkomt een groot deel van de ongelukken in de badruimte. Voor meer veiligheid kiest u dus voor producten met antislip coating.

Accessoires

Kies de badkamer accessoires in een stijl die u leuk vindt. Dit gaat van wc-bril met een motiefje tot badhanddoeken en een leuk douchegordijn. Badkamer accessoires kunt u snel vervangen en hoeven dus niet de tand des tijds qua moderniteit te doorstaan. Mocht u kiezen voor een sober en rustgevend interieur dan kan het zijn dat dit u al snel gaat vervelen. De ruimte wordt dan al snel opgeleukt door middel van verschillende badkameraccessoires.

Budget voor Badkamer verbouwen

Het is heel belangrijk om goed na te denken over uw budget. De ruimte die u gaat verbouwen is een ruimte die na installatie niet makkelijk aan te passen is. Waar u in andere kamers van het huis makkelijk meubels zijn te verplaatsen en onderdelen zo vervangen worden, gaat dat in de badkamer een stuk moeilijker. Het is belangrijk om producten aan te schaffen van goede kwaliteit. Hoogwaardige kwaliteit zal namelijk zorgen voor langdurig gebruiksplezier. Slechte kwaliteit kan zorgen voor lekkages, waaraan u uiteindelijk meer geld kwijt bent.

Meestal wordt er voor een badkamer verbouwen qua kosten €475,- per vierkante meter aangehouden. Niet meer dan normaal is het om minimaal een paar jaar te sparen voor een complete badkamer. Het is een investering in de toekomst en het liefst gebruikt u alleen onderdelen van super kwaliteit. Met een groot budget kunt u natuurlijk alle kanten op maar met een klein budget zijn er ook veel mogelijkheden.

Bij het budget bepalen is het belangrijk om te kijken naar de volgende items:

 • Eventuele verlegging van leidingen;
 • Constructie ondersteuning;
 • Installatiekosten;
 • Bad;
 • Douche;
 • WC;
 • Wastafel;
 • Badkameraccessoires;
 • Wandtegels en vloertegels;
 • Coating.

Als u al deze onderdelen bij elkaar optelt komt u aan de totale kosten. Het is handig om gratis offertes op te vragen om een idee te krijgen van wat het installeren gaat kosten of wat de verbetering van de constructie gaat kosten. U moet rekening houden met het feit dat verschillende bedrijven verschillende soorten offertes sturen. Kijk dan ook of de sloopkosten berekend zijn, of dat u dit zelf gaat doen. Het is aan te raden om minimaal een maand tijd uit te trekken voor offertes vergelijken en prijzen vergelijken.

Tip:
Komt u totaal niet uit met uw budget dan kunt u ervoor kiezen om geen nieuwe tegels te leggen maar om de tegels simpelweg de gewenste kleur te verven. Wilt u toch nieuwe tegels dan is het vaak mogelijk om over de oude tegels heen te tegelen. Hierdoor bespaart u geld maar wordt uw vloer wel 1 à 2 centimeter hoger.

Lenen voor een badkamer verbouwing raden we u nooit aan!

Closet

Een wc neemt in de meeste badkamers een vaste plek in. Bij ruimtes die wat groter zijn zal de wc oftewel het closet verplaatst worden naar een eigen ruimte. Daarnaast is het handig om eventuele extra toiletten mee te nemen in de verbouwingsplannen. Op deze manier heeft u overal dezelfde stijl van producten. Ook is het soms mogelijk om meerdere artikelen bij dezelfde winkel kopen waardoor u kans maakt op een korting. Geld besparen is natuurlijk altijd meegenomen!

Badkamer verbouwen - Bad 2

Constructie

Veel mensen zouden hun badkamer willen uitbreiden of willen verplaatsen van ruimte. Dit is vaak mogelijk, het is handig om hier hulp bij in te schakelen. Neem dan ook een constructeur in de arm. Deze persoon kan voor u berekenen of de draagconstructie van een bepaalde ruimte wel berekend is op het installeren van een badruimte. Een ligbad is een zwaar object en het kan verzakkingen veroorzaken in uw huis als de draagconstructie hier niet op is berekend.

Zeker bij oudere huizen is het belangrijk om de constructie na te lopen samen met een constructeur. Veel huizen bevatten namelijk naast verticale scheuren ook horizontale scheuren. Waar de verticale scheuren vaak door vocht komen (en dus makkelijk te verhelpen) kunnen horizontale scheuren wijzen op verzakkingen in de constructie.

De gemiddelde duur van een badkamerverbouwing is afhankelijk van de mate waarin de constructie van uw huis verstevigd of aangepast moet worden.

Douche

Bij de keuze voor een douche of douchecabine zijn er veel verschillende keuzes. Alleen al qua maat kunt u kiezen voor een kwartronde-, vierkante-, rechthoekige-, halfronde- of vijfhoekige douchecabines. Bij de douche hoeft u niet per se te kiezen voor het plaatsen van een douchecabine, u kunt natuurlijk ook gewoon een doucheset installeren met een douchegordijn. Eén van de belangrijkste onderdelen van een douche of een douchecabine is de douchegoot plaatsen. Een goede douchegoot gaat stank tegen en voorkomt lekkage tussen de douchebak en de leidingen. Er zijn douchegoten met speciale stanksloten. Een douchegoot plaatsen is daarom ook het beste over te laten aan een expert, als er ook maar iets mis mee gaat kunt u lekkage veroorzaken.

Gaat u over tot aankoop van een douchecabine of douchebak, koop dan ook gelijk een trekker. Na een douchebeurt kunt u gelijk de muren vochtvrij maken, dit is weer bevorderlijk voor het voorkomen van vochtophoping!

Duurzaam

Iets om over na te denken, is de mate van duurzaamheid van uw ruimte. Wilt u graag een duurzame badkamer, dan zijn er verschillende onderdelen die van een badkamer een duurzame ruimte maken. Ten eerste is het goed om te kijken naar het aantal liter water dat u per dag verbruikt.

Duurzaamheid is niet alleen het gebruik van materialen waar geen giftige stoffen in zitten of materialen die op een duurzame manier zijn geproduceerd. Het gaat ook om de levensduur van deze materialen in kwestie. Een materiaalsoort kan nog zo ecologisch geproduceerd zijn, maar als het binnen een jaar scheuren krijgt, dan maakt de korte levensduur het toch een zeer vervuilend product. Bij de meeste nieuwe huizen is er al bij de bouw van het huis een optie om zonnepanelen toe te voegen.

Dit heeft ook voordelen voor de badkamer. Kijk wel naar het soort zonnepanelen dat u uitkiest, sommige soorten zijn in productie ook duurzamer dan andere en vergeet niet naar de zonopbrengst en levensduur te kijken.

De meeste mensen zijn al overgestapt van gloeilampen naar LED-lampen. Deze lampen zorgen ook voor een reductie in energieverbruik en ze hebben een langere levensduur dan gloeilampen. Kijk wel goed naar het soort peertjes dat u uitzoekt, LED is in verschillende kleurtinten te krijgen. In een badkamer is warm licht het fijnst.

Installeer in het toilet zowel een spoelonderbreker als een bedieningsplaat met een kleine knop en een grote knop. Door het installeren van zo’n bedieningsplaat bespaart u per dag tientallen liters water. Koop daarnaast een waterbesparende douchekop en een goede douchethermostaat. Hierdoor heeft uw douche gelijk een heerlijke temperatuur, hierdoor verspilt u geen water en door de douchekop bespaart u nog eens extra water.

Doe-het-zelvers

Het is aantrekkelijk om kosten te besparen door aan het doe-het-zelven te slaan. Natuurlijk is het plaatsen en in elkaar zetten van een badkamermeubel geen grote klus en ook het ophangen van een spiegel zal u geen moeite kosten. Toch raden we het vaak af om een groot deel van een badkamer zelf te installeren en te verbouwen. Zeker als u dit nog nooit heeft gedaan. Tegels die niet goed worden bevestigd kunnen kapot gaan, leidingen kunnen gaan lekken en een douchecabine met een slechte afvoer kan verschrikkelijk gaan stinken. Heeft u een fulltime baan, dan loont het zeker om mensen in te huren om de grote projecten voor u te doen. Met YouTube-tutorials komt u ook niet overal, zie hieronder hoe het mis ging met een DIY-project.

Overleg vooraf met professionals over wat u zelf wilt doen en wat u beter aan hen kan overlaten. Zij zullen u ook waarschuwen als u te grote projecten aan uzelf toewijst waardoor u juist schade veroorzaakt, waardoor u meer geld kwijt bent dan origineel het plan was.

Elektriciteit in de badkamer

Veel mensen willen graag stopcontacten in de badkamer, vanwege de dodelijke combinatie van water met elektriciteit raden we dit niet aan. Wel kunt u scheerstopcontacten kopen die u op minimaal 60 centimeter verwijderd van een kraan kunt installeren.

Een badkamer kan opgedeeld worden in verschillende zones qua het gebruik van elektriciteit. Zone 0 is een bad of een douchebak. Zone 1 is de ruimte boven een bad of douchebak tot een hoogte van 2,25 meter. Zone 2 is de ruimte van 0 tot 60 centimeter naast bad of douche tot een hoogte van 2,25 meter. Zone 3 is de ruimte vanaf 60 centimeter naast bad of douche tot 3 meter van deze onderdelen.

Bij de opdeling van de ruimte in zones gelden de volgende regels:

 • In zone 0 mag geen elektrische apparatuur tenzij het verlichting is die bestand is tegen onder­dompeling;
 • In zone 1 mag verlichting of apparatuur dat bestand is tegen waterstralen;
 • In zone 2 mag verlichting of apparatuur dat bestand is tegen waterspetters;
 • In zone 3 mag u schakelaars en stopcontacten plaatsen, wel moeten deze geaard zijn.

Let bij de indeling van uw badkamer dus goed op het soort verlichting dat u installeert en de plek waarop u deze installeert.

Fontein

Er is een verschil tussen een wastafel en een fontein. Een fontein is een kleinere wasbak die u vaak in het toilet tegenkomt. Hier kunt u na een toiletbezoek uw handen wassen. Voor kleine badkamers in een 1-persoons huishouden is het plaatsen van een fontein, in plaats van een volwaardige wastafel, soms een goede oplossing om het meeste van een ruimte te maken. Kies dan wel voor een fonteinset waardoor u in één keer alle onderdelen koopt, hierdoor krijgt u de beste deal waarbij u flink kunt besparen!

Gootsteen

Een gootsteen oftewel een wastafel of spoelbak is waarschijnlijk de plek waar u de meeste tijd doorbrengt. De enkele of dubbele wastafel heeft in veel badkamers een hele prominente plek. Het is belangrijk om te controleren wat voor sifon u gaat gebruiken voor uw wastafel. Sommige sifons zijn beter tegen stankoverlast dan andere. Sifons zijn te koop in verschillende kleuren en materialen waardoor ze altijd bij uw interieur passen.

Hygiëne

De badkamer is een plek waar schimmelvorming het meest voorkomt in huis. Het is vaak een vochtige omgeving die niet goed wordt gelucht. De badkamer is dan ook een plek die zorgvuldig schoongemaakt moet worden. Door het achterblijven van zeepresten en de aanwezigheid van de wc is het het beste om meerdere malen in de week kleine delen van de badkamer schoon te maken. Een goede luchtcirculatie zal ervoor zorgen dat schimmelvorming al minder snel voorkomt.

Daarnaast is het bij het verbouwen  van een badkamer handig om te kijken naar materialen met weinig of geen poriën. Sommige materialen, zoals solid surface, hebben bijna geen poriën. Poriën in het materiaal zorgen ervoor dat bacteriën makkelijker achterblijven. Door met enige regelmaat schoon te maken is dit geen probleem. Mocht u een huishouden hebben met mensen die een zwak immuunsysteem hebben, dan is het aan te raden om te kijken naar de verschillende opties die er zijn om materiaal porie-vrij te maken. Zo zijn er verschillende sprays op de markt die ervoor zorgen dat acryl en keramiek een beschermlaag krijgen en hierdoor makkelijker schoon te maken zijn.

Een duidelijk verschil bij schoonmaken is schoonmaken op het zicht en voor de hygiëne. U kunt duidelijk zien dat uw voegen zijn verkleurd, maar heeft u ook door hoe ongezond dit is? Veel mensen denken dat als het er schoon uit ziet dat het ook schoon is. Voor een goede schoonmaak raden we dan ook aan om één keer per week in ieder geval de hele badkamer van top tot teen schoon te maken en iedere dag een onderdeel. Dit betekent de ene dag de wasbak, de andere dag de vloer en de volgende dag de spiegel. Gooi 1x per week het douchegordijn in de was en gebruik een trekker om de muren van uw douche droog te trekken.

Installatieproces

Een badkamer verbouwen en de badkamer plaatsen is een proces waarin verschillende onderdelen worden geïnstalleerd. Ten eerste is er het sloopproces. Hierna worden eventuele leidingen verlegd. Dan is het tijd om een goede luchtventilatie te installeren. Daarna zullen tegels worden geplaatst in combinatie met een bad, douchecabine en wc. Bij het sanitair plaatsen adviseren we altijd om dit door professionals te laten doen. Als u het sanitair laat plaatsen dan is het belangrijk om even goed uw onderwerp te overleggen. Misschien heeft het bedrijf wat u inhuurt nog goede inzichten over de plaatsing waardoor u meer ruimte overhoudt. Zij zullen ervoor zorgen dat al uw leidingen en afvoergoten op de juiste manier zijn aangesloten. Nog een paar mooie en heldere lampen erbij en u bent bijna klaar. Het laatste is het toevoegen van een badkamermeubel en badkameraccessoires.

Jeugd

Bij een huishouden met jonge kinderen zal de indeling van een badkamer anders zijn dan een huishouden zonder kinderen. Het inrichten van uw badkamer op kinderen kunt u doen op basis van uw bestaande badkamer. Wat zijn daar de knelpunten? Een badkamer ontwerpen op de veiligheid van een kind kan door alle hoeken af te laten ronden. Zo kunnen ze zich niet meer bezeren. Eerder werd al antislip coating benoemd. Daarnaast zult u vast nadelen zien bij uw huidige badkamer die u niet wilt hebben in uw nieuwe badkamer. Bespreek dit met een sanitair expert!

Kranen

Kranen zijn er in veel verschillende soorten en materialen. Ten eerste kunt u de keuze maken voor wel of geen inbouw wastafelkraan. Inbouwkranen zijn zo minimaal mogelijk met alle leidingen weggewerkt in de douche, het bad of de wastafel. Hierdoor creëert u veel rust. Mocht u uw gehele huis verbouwen dan kunt u kiezen voor een stijl kranen. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld allemaal kranen van geborsteld staal of rvs.

In het bad of in het douche kunt u het beste kiezen voor thermostatische kranen. Het gebruiksgemak van deze kranen is heel hoog aangezien u gelijk uw douche of bad instelt op de juiste temperatuur. Dit voorkomt tijd- en waterverspilling!

Leidingen

Heel belangrijk, zeker bij een oudere badkamer, is het om te checken waar precies de leidingen liggen in een badkamer. Vaker dan we zouden willen horen we van klanten dat ze na het sloopproces uitvinden dat ze extra kosten kwijt zijn aan het verleggen van leidingen. Gaat u uw badkamer helemaal anders inrichten, dan kunt u er vanuit gaan dat u uw leidingen moet verleggen. In overleg met uw aannemer of architect kunt u er al achter komen waar uw leidingen liggen. Bij oudere huizen kan het zomaar zo zijn dat uw leidingen niet meer voldoen en helemaal vervangen moeten worden. Dit zijn zaken waar u rekening mee moet houden betreffende uw budget.

Badkamer verbouwen -Opbergruimte 3

Meubels

Bij het kiezen van de juiste badkamermeubels voor uw badkamer kijkt u vooral naar de opbergruimte die u nodig heeft. Heeft u een groot huishouden, dan zijn kastjes heel fijn omdat u daar veel kwijt kunt en als u de deuren sluit dan ziet alles er toch kalm en rustig uit.

Heeft u een klein huishouden, dan kunt u kiezen voor weinig en open opbergruimte zoals een paar hangplanken. Hierdoor houdt u de ruimte zo open en groot mogelijk, maar de weinige toiletartikelen die u heeft storen dan niet. De kleur van uw badkamermeubels kunt u gelijk kiezen aan de rest van uw badkamer of u kiest voor contrasterende kleuren. Gaat u voor een natuurlijke look, kies dan een mooie houtsoort.

Materialen

Het belangrijkste bij het gebruik van materialen in de badkamer, is dat het tegen vocht bestand is en makkelijk schoon te maken is. Resten van shampoo, crèmespoeling en douchegel moet u makkelijk van wanden af kunnen spoelen. De meest gebruikte materialen in de badkamer en op het toilet zijn roestvrijstaal, geborsteld staal, chroom, solid surface, acryl, kunststof, keramiek, porselein en natuursteen. Al deze materialen bezitten de eigenschappen dat ze makkelijk schoon te maken zijn en tegen vocht bestand zijn.

Daarnaast kunt u natuurlijk ook kiezen voor hout in de badkamer, bijvoorbeeld een badkamermeubel van hout. U moet dan alleen goed kijken naar de behandeling van zo’n houten meubel. Het kan zijn dat u iedere paar jaar dit meubel moet impregneren met een anti-vocht behandeling.

Badkamer verbouwen - Planten 4

Natuur

De natuur laten terugkomen in uw badkamer is heel makkelijk! Er zijn verschillende planten die het heel goed doen in deze vochtige ruimte. Denk vooral aan wat meer tropische planten die vochtige en warme klimaten gewend zijn. De planten groeien het beste in een ruimte met natuurlijk daglicht. Naast groene planten kunt u ook makkelijk in deze ruimte een kruidenrekje bevestigen!

Oriëntatie

Voordat u ook maar iets gaat doen, raden we u aan om ruim de tijd nemen om te oriënteren. Haal inspiratie uit woontijdschriften en ga eens op zoek op Pinterest en stel daar moodboards samen. Daarnaast kunt u ook gaan zitten met een binnenhuisarchitect, interieurstylist of een badkamerspeciaalzaak. Uw oriëntatie tijd zorgt ervoor dat u binnen de kortste keren weet wat elk onderdeel gaat kosten. Met de kennis van deze gemiddelde kosten kunt u een correct budget opstellen waardoor u precies weet wat een verbouwing van de badkamer gaat kosten.

Badkamer verbouwen - Plattegrond

Plattegrond

Waar komt de badkamer? Kiest u voor dezelfde ruimte of gaat u de badkamer verplaatsen? Ver­bouwing van de badkamer of kosten van badkamer renoveren zijn zeer verschillend. Het biedt daarnaast ook andere mogelijkheden. Bij het maken van een plattegrond zijn er verschillende online programma’s die u kunt gebruiken. Op internet zijn ook veel voorbeelden te vinden van plattegronden ter inspiratie.

Het belangrijkste van het maken van een plattegrond om rekening te houden met de draaicirkels van kastjes, een douchecabine, ramen en uw toegangsdeur. Nadat u deze plattegrond heeft samengesteld kunt u deze laten checken door een badkamerspecialist of door uw aannemer. Aan de hand van deze aanpassingen is het heel makkelijk om een badkamer inrichten tot een goed einde te brengen en een perfecte plattegrond op te stellen.

Q&A

Zeker voor mensen die voor het eerst gaan verbouwen of renoveren is het handig om hulp te zoeken bij iemand die verstand van de zaken heeft. Laat door een sanitair specialist uw bouwtekening of plattegrond nakijken en neem contact op als u tegen problemen aanloopt. Ook kunt u natuurlijk bij Sanitairkamer terecht als u hulp nodig heeft. Zo kunnen we u ook helpen met het opstellen van een bouwplan en bouwtekening, hierdoor heeft u een visuele representatie van hoe uw badkamer eruit komt te zien.

Spiegels

Een nieuwe badkamer is niet compleet zonder een mooie spiegel! Kies voor een grote spiegel om de ruimte optisch groter te maken. Spiegels zijn er in veel verschillende soorten en maten. De meeste ruimtes zijn in ieder geval voorzien een kleine spiegel. Kleine badkamers inrichten met een spiegel doet u het beste door een spiegelkast aan uw interieur toe te voegen. Zo vangt u twee vliegen in een klap met zowel een spiegel als meer opbergruimte.

Daarnaast is een vergrotende scheerspiegel of make-upspiegel een handige toevoeging. In de ochtend kunnen meerdere mensen dan gebruik maken van de gelimiteerde ruimte die de meeste badkamers hebben.

Steeds meer spiegels hebben tegenwoordig ingebouwde verlichting of ingebouwde verwarming. Een spiegel met ingebouwde verwarming is fijn omdat uw spiegel hierdoor nooit meer beslaat. Eenmaal de verwarming aan en u kunt douchen zonder dat uw spiegel beslaat.

Slopen

De badkamer verwijderen is meestal een snelle klus en de duur van een badkamer slopen hoeft daarom ook maar een dag of iets te duren. Sommige dingen zou u zelf kunnen doen zoals tegels verwijderen, mits u hier handigheid in heeft. Verbouwen gaat meestal sloom, maar het eerste deel is makkelijk te doen. De bestaande badkamer wordt in delen verwijderd, meestal worden eerst de grote onderdelen zoals de badkamer verwijderd, daarna de douchecabine en de wastafel. Als laatste worden de wanden en vloer van de tegels ontdaan. Het is belangrijk om na te gaan of u zelf een grofvuil container moet huren of dat het sloopbedrijf dat u inhuurt dit voor u doet.

Trends

Een badkamer moet minimaal vijf jaar meegaan en het liefst wel tien jaar of meer. Het is dan ook niet verstandig om kleuren uit te kiezen die op dit moment hip zijn. Het kan namelijk zo zijn dat u er over een jaar helemaal klaar mee bent. Het voordeel van lang de tijd nemen voordat u een badkamer gaat verbouwen is dat er tijd is om erachter te komen of een kleur of patroon snel verveelt. Altijd al gehouden van streepjes, dan is het gewoon prima om streepjes in de badkamer accessoires terug laten komen. Maar kies niet voor een kleur, zoals bijvoorbeeld millennial pink, die over een paar jaar echt helemaal uit is. Kies dan ook voor badkamer trends voor de lange duur.

Tegels

Nog steeds kiezen de meeste mensen voor tegels in de badkamer. U kunt kiezen voor een rustige en kalme look door allemaal tegels in dezelfde kleur te kiezen maar u kunt ook met patroontjes werken. Een grafisch patroon in zwartwit of rustige tonen kan van uw badruimte een unieke ruimte maken zonder dat dit te druk aanvoelt.

Iets om in uw achterhoofd te houden bij het uitzoeken bij tegels is het volgende, wandtegels zijn dunner en lichter dan vloertegels. Het kan zo maar zijn dat u de perfecte print vloertegel heeft en deze graag als wandtegel wilt gebruiken. Dit is natuurlijk een prima optie! Wel moet u hierbij letten op het bevestigingsmateriaal aangezien de tegels veel zwaarder zijn en hierdoor met wandtegellijm van de muur af kunnen vallen of niet goed bevestigd kunnen worden.

Andersom zijn wandtegels niet te gebruiken als vloertegels. De wandtegels zijn niet geschikt om het gewicht te dragen van normaal gebruik van een badkamer. Hierdoor zullen binnen de kortste keren scheuren ontstaan in uw plavuizen. Dit is niet alleen zonde, het is ook heel gevaarlijk aangezien mensen zich hieraan kunnen verwonden.

Wanden betegelen is een van de makkelijkste onderdelen van een badkamer verbouwing. Kies voor keramische tegels, natuurstenen tegels of misschien wel betontegels!

Uitverkoop

Ook sanitair winkels hebben uitverkoop! Bij een klein budget en veel tijd om een badkamer samen te stellen kan het heel voordelig zijn om te wachten totdat er aanbiedingen zijn. In Nederland zijn ook outlets waar u terecht kan als u een klein budget heeft. Check altijd bij deze artikelen dat u kiest voor merken die bekend staan om hun kwaliteit. Bij outlets verkopen ze niet alleen restpartijen van bekende merken maar ook collecties van goedkope merken met mindere kwaliteit. Bekijk elk onderdeel wat u koopt van top tot teen, hierdoor kunt u eventuele scheuren en imperfecties ontdekken. Outlets hebben over het algemeen mindere goede service voorwaarden dan reguliere sanitair winkels.

Ventilatie & verwarming

We hebben bij de V gekozen voor de combinatie van twee aspecten. Dit zijn ventilatie en verwarming (radiatoren). Beide aspecten van een badruimte zorgen ervoor dat vochtophoping minder kans krijgt en dit zal zorgen voor een kleinere kans op schimmelvorming.

Naast schimmelvorming zocht vocht ook voor een nare geur. Deze geur trekt in handdoeken en toiletartikelen. Een goede luchtventilatie zorgt ervoor dat vocht dat vrijkomt bij het douchen en badderen snel wordt afgevoerd. Door goede luchtventilatie te installeren of door middel van het laten tochten van uw badkamer door deur en ramen open te zetten bestrijdt u de ophoping van vocht.

De badkamer ventileren kan op verschillende manier. De makkelijkste en meest voorkomende manier is door plafon- of muurventilatoren. Zowel in de badkamer of wc is dit een goede ventilatiemanier. Deze ventilatoren zijn te bedienen door middel van een vochtsensor, handmatige bediening, een tijdklok of met behulp van een bewegingssensor.

Daarnaast kunt u kiezen of u de lucht gewoon binnenshuis wil laten circuleren of verse lucht van buiten aan wil voeren en de “vuile lucht” naar buiten laten afvoeren.

Ventilatoren zijn verkrijgbaar uit onder andere de volgende varianten:

 • Kanaalventilatoren
 • Buisventilatoren
 • Axiaal ventilatoren
 • Centrifugaal/radiaal ventilatoren

Kijk altijd goed naar de capaciteit van de badkamer ventilator die u wilt installeren. Het bereik dat u nodig hebt bepaalt u door lengte x breedte x hoogte x 10.

Wellness

Maak van de ruimte die u heeft een totaal ontspannende ruimte door wat wellness elementen toe te voegen. Dit hoeft niet veel ruimte in te nemen en kan dus ook geïmplementeerd worden in een kleinere badkamer.

Misschien wilt u wel een stomer voor uw gezicht. Dan is het fijn als u badmeubel met wastafel wat groter is dan gemiddeld. Hier kunt u dagelijks uw stomer op kwijt zonder de rest van het huishouden in de weg te zitten.

Natuurlijk kunt u ook een standaard sanitair artikel kopen met een wellness toevoeging. Hierbij valt te denken aan een stoomdouche of een regendouche. Het is een luxere variant van iets dat we allemaal nodig hebben in de badkamer.

Voor mensen met net dat beetje meer ruimte en budget zijn mini stoomkamers, stoomcabines of mini sauna’s een echte aanrader. Het is heerlijk om na een lange dag of een intensieve sportsessie bij te komen in een speciaal hoekje van uw badkamer.

Natuurlijk is ook daar nog het bubbelbad. Chillen in het bubbelbad! Bubbelbaden zijn niet het eerste waar men aan denkt bij het inrichten van een badkamer. Zeker als u fanatiek sport zou een bubbelbad een echte aanrader zijn en een verrijking van uw badruimte. Een bubbelbad met jets zal ervoor zorgen dat uw spieren worden gemasseerd en dat u minder last heeft van spierpijn.

Zon

Het mooiste licht in een badkamer is normaal daglicht. Veel badkamers hebben weinig of geen natuurlijk daglicht. Het kan dan ook een optie zijn om een raam of een groter raam in uw ruimte te plaatsen. Hiervoor is het belangrijk om te letten op de verschillende soorten muren die u in uw huis heeft. Zoals hiervoor genoemd is het handig om met een specialist te praten als u een groot raam wil plaatsen zodat u niet tijdens de badkamer verbouwing of badkamer renovatie voor verassingen komt te staan.

Heeft u nog vragen over de verbouwing of renovatie van uw badkamer? Of mist u punten in dit Badkamer Verbouwen ABC? Neem dan snel contact op met onze klantenservice, wij helpen u graag!