Korting op de kleedjesmarkt! Shop de leukste koopjes met 20% korting.
×
  • Gratis verzending vanaf €100,-

    Bestel je voor meer dan €100,- aan sanitair & tegels? Dan bezorgen we jouw bestelling gratis bij je thuis. Benieuwd hoe we jouw favoriete items verzenden? Dit doen we op de volgende manieren:

    • - Via pakketdienst;
    • - Via onze eigen chauffeurs;
    • - Afhalen in ons centrale magazijn in Harderwijk (altijd gratis);
    • - Direct via de leverancier.

    Na het plaatsen van de bestelling krijg je van ons een bevestiging en gaan we jouw bestelling verzamelen of geven we onze leverancier(s) een seintje dat jouw bestelling verzonden mag worden. Komen we jouw bestelling zelf leveren? Dan verzamelen we je bestelling, nemen we contact met je op voor het maken van een leverafspraak en komen we je bestelling op de gewenste tijd bezorgen.

  • 8.9 op feedbackcompany
    Trots, onze klanten beoordelen ons namelijk met een 8.9! Samen met al onze medewerkers streven we naar een zo hoog mogelijke klanttevredenheid en gaan we voor de beste service. En dát zie je terug in ons assortiment, prijzen, ons personeel en natuurlijk onze beoordelingen.
  • 30 dagen retourneren
    Blijkt jouw favoriete product toch niet helemaal naar wens te zijn? Jammer! Gelukkig kun je de meeste producten binnen 30 dagen retour sturen. Vul het retouraanvraagformulier in zodat we op de hoogte zijn van je retouraanvraag en wacht even met terugsturen tot we je aanvraag hebben behandeld. Zo weten we dat je retour eraan komt en kunnen we je retour sneller afhandelen.
  • 7 showrooms
    Onze producten even in ’t echt bekijken, een bakje versgemalen koffie drinken en tegelijkertijd lekker wat inspiratie opdoen? Dat doe je natuurlijk het allerbest in onze showrooms in Den Bosch, Grootebroek, Harderwijk, Nieuwegein, Zaandam, Zevenaar en Zoeterwoude. Met meer dan 6000m² aan ingerichte badkamers bekijk jij jouw favoriete items van top tot teen en denken we vrijblijvend met je mee over de per-fecte badkameropstelling. Het is natuurlijk niet mogelijk om al onze producten te laten zien in elke showroom. Kom je specifiek voor een product, bel dan even het desbetreffende filiaal om teleurstelling te voorkomen. Zien we je binnenkort in een van onze showrooms?

Je badkamer schoonmaken, hóe pak je dit het beste aan?

Ai, de badkamer schoonmaken is niet ieders favoriete hobby. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat dit regelmatig gebeurt. Je hebt immers veel geld voor je badkamer betaald, dan wil je er ook lekker lang van kunnen genieten toch? Dus regelmatig je badkamer schoonmaken, hoe pak je dit het allerbeste aan? En wat zijn de beste schoonmaakmiddelen? We geven je de handigste tips!

Badkamer schoonmaken

Badkamer schoonmaken – de basis

In een badkamer heb je te maken met verschillende materialen die elk een andere aanpak nodig kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan: een douchewand met speciale antikalkcoating wil je niet met een antikalk reinigingsmiddel schoonmaken, dan tast je juist de speciale nanocoating aan. Een veelgemaakte fout is dus het gebruik van te agressieve en bijtende schoonmaakmiddelen. Wastafelmeubels en kranen kun je daarom het beste afnemen met een mild (en milieuvriendelijk) reinigingsmiddel zoals groene zeep. De hele badkamer schoonmaken met hetzelfde agressieve schoonmaakmiddel is dus een slecht idee. In dit artikel geven we je de beste tips over de volgende schoonmaakkwesties:

  • Douche schoonmaken;
  • Bad schoonmaken;
  • Tegels schoonmaken;
  • Wc schoonmaken;
  • Kranen schoonmaken;
  • En hebben we de állerhandigste tips voor je op een rijtje gezet.

Badkamer schoonmaken

Douche schoonmaken / bad schoonmaken

De douche is een veelgebruikt onderdeel van de badkamer en daarom des te belangrijker regelmatig schoon te houden om kalkvorming tegen te gaan en bacteriën de das om te doen. Populair in de badkamer is een glazen douchewand of douchedeur, maar glas is tegelijkertijd ook een plek waar kalkaanslag snel te zien is. Gelukkig zijn er tegenwoordig glazen douchewanden en -deuren te verkrijgen met een  speciale nanocoating die kalk tegengaat. Je badkamer schoonmaken gaat dankzij deze coating een stukje gemakkelijker, ideaal! Maak je douchewand of -deur dagelijks schoon door na het douchen het glas na te spoelen met koud water en deze vervolgens te drogen met een raamwisser of handdoek. Gebruik bij glas met nanocoating absoluut geen antikalkmiddel, daarmee beschadig je juist de coating. Wil je wel een schoonmaakmiddel gebruiken? Gebruik dan af en toe een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep. Meer fan van een grondigere & langdurige aanpak tijdens de schoonmaak? Prepareer je douchewand of -deur met speciale wax voor autoruiten, het water en vuil hecht zich dan niet meer aan het glazen douchescherm en glijdt er direct af! Ga je jouw badkamer verbouwen? Laat dan ook gelijk een waterontharder installeren. Een waterontharder zorgt ervoor dat kalk uit je badkamer blijft en je sanitair mooi blijft (van binnen én buiten)!

Douche schoonmaken

Een bad is goed schoon te krijgen met een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep of een mix van schoonmaakazijn met water. Kijk daarbij wel uit bij siliconen randen, die reageren niet zo goed op schoonmaakazijn. Heb je een solid surface bad? Lucky you, dit type bad heeft weinig onderhoud nodig. Solid surface is namelijk een hyperhygiënisch materiaal dat minimale of zelfs geen poriën of naden heeft, vochtbestendig is, vlekwerend is en slijtvast is. Ideaal dus voor in de badkamer! Gebruik af en toe Sanimex solid surface cleaner om vuil & zeepresten van je solid surface product te verwijderen, maar voor het merendeel van de tijd kun je jouw solid surface product gewoon reinigen met water en groene zeep! De douchekop, douche- of badkraan schoonmaken? Doe een beetje schoonmaakazijn en water in een zakje en bind deze om de douchekop. Of leg de douchekop in een badje met de schoonmaakmix wanneer je hem los kunt koppelen. Even een nachtje laten inwerken en je veegt de douchekop vervolgens schoon. Voor het reinigen van de douche- of badkraan zorg dat je na het douchen deze even afdroogt om waterdruppels & kalkaanslag te voorkomen. Zo houd je jouw sanitair het langst mooi en ‘t scheelt boenen in de toekomst!

Wat is het beste tegen schimmel in de badkamer?

De badkamer en douche is nou eenmaal een vochtige ruimte en zeker wanneer je geen raam in de badkamer hebt kan het een vochtige bedoening blijven. Maar het allerlaatste wat je in je badkamer wilt is schimmel. Schimmel kan in grotere mate namelijk gezondheidsklachten geven. Zorg daarom altijd voor een krachtige mechanische ventilatie en zet regelmatig een raampje open. En heb je toch af en toe een klein schimmelplekje? Dat kan niet zo veel kwaad. Stip deze even aan met een sponsje met bleek en spoel het als het kan na met kokend water (pas op jezelf) en boen het plekje zo veel mogelijk weg. Herhaal wanneer nodig.

Badkamer schoonmaken

Tegels en voegen schoonmaken

Die tip hierboven gelezen over autowax voor op je glazen douchewand tegen kalk- & vuilaanslag? Dit werkt ook voor je tegels. Let wel even op dat je dit op gladde keramische tegels (tegels met een glazuurlaag) doet en niet op bijvoorbeeld natuurstenen tegels, die hebben een speciale behandeling nodig. Maak je tegels eerst grondig schoon. Zijn de voegen helemaal verkleurd door kalk- en vuilaanslag of zelfs schimmel? Dep er met een sponsje wat dikke bleek op, laat het een uurtje (of langer) intrekken. Ga ondertussen verder met het toilet of ga de rest van de badkamer schoonmaken. Zie je na een tijdje nog vuile plekjes? Gebruik een oude tandenborstel en werk de bleek beter in de voeg. Pak vervolgens de waterkoker, giet er heet water overheen (pas wel op!) en met een borstel veeg je het vuil zo weg. Maak vervolgens de tegels droog en prepareer ze met autowax voor een antikalkcoating. Elke douchebeurt de badkamertegels in de douche even naspoelen om de zeepresten af te spoelen en droog ze even met een trekker en/of handdoek. Succes gegarandeerd & het scheelt hard boenen in de toekomst. Win-win!

Toilet schoonmaken

Wc schoonmaken

Druk met de badkamer schoonmaken? Dan mag het toilet natuurlijk niet overgeslagen worden. Je denkt misschien gelijk aan bleek, een effectief en krachtig middel. Bleek gebruiken in je toilet is zeker mogelijk, maar pas op voor je kleding. Een alternatief voor bleek is schoonmaakazijn. Wist je dat schoonmaakazijn ook perfect is tegen kalk? Even laten intrekken en de kalk is opgelost. Een milder en milieuvriendelijkere oplossing is groene zeep. Net zo effectief en beter voor het milieu!

Je toilet schoonmaken, zo ga je te werk

Vul het water van je toilet met wat schoonmaakmiddel (bleek, schoonmaakazijn of groene zeep) en heb je een vlakspoel toilet? Spuit dan wat schoonmaakmidel (met de flacon of een plantenspuit) onder de randen en op het plateau. Zet je toiletborstel in het water (wordt deze gelijk ook gereinigd) en laat het schoonmaakmiddel intrekken. Terwijl het schoonmaakmiddel z'n werk doet kun je alvast de buitenkant en de toiletbril meepakken. Heb je echt hardnekkig kalk- en vuilaanslag in je toiletpot? Doordrenk een doek in een mix van schoonmaakazijn en water en leg dit op de plek of dep met een sponsje dikke bleek op de vlek. Laat het een nachtje intrekken, spoel het na met kokend water (pas op jezelf. Doe het bijvoorbeeld in een plantenspuit of een gietertje) en je kunt vervolgens met de toiletborstel het vuil wegvegen. En spoel met het hete water dan ook nog even je toiletborstel na. Als je dan toch bezig bent ;-).

Badkamer schoonmaken

Kranen schoonmaken

Tegenwoordig zijn gouden en zwarte kranen mega populair. Maar is op zwart sanitair niet juist meer kalkaanslag te zien? Het antwoord is ja, maar het hóeft niet. Droog na het douchen de zwarte kranen even snel met een handdoek en kalkaanslag en waterdruppels hebben geen schijn van kans! Zeker wanneer je ook nog eens een waterontharder installeert. Je badkamer schoonmaken én tegelijkertijd je kranen even meepakken? Doe dit met een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep. Agressievere schoonmaakmiddelen tasten namelijk de toplaag van de kraan aan. Zonde!

Badkamer schoonmaken

Spiegel schoonmaken

Net als hoe je de ramen lapt, maak je de spiegel schoon en droog. Maar ook gewoon met een natte doek en met een droge doek naboenen. Wil je je spiegel extra laten glanzen? Voeg dan een beetje schoonmaakazijn toe aan je water. We hebben vernomen dat als je je spiegel met scheerschuim insmeert, dit even laat intrekken je spiegel niet meer beslaat en je de spiegel te allen tijde kunt gebruiken na je douchebeurt. Ideaal! We hebben het nog niet getest en dit werkt natuurlijk tijdelijk. Tegenwoordig is een badkamerspiegel vaak geïntegreerd met spiegelverwarming voor hetzelfde effect, maar dan net zo lang als je geniet van de rest van de badkamer!

De handigste tips voor het schoonmaken van de badkamer

Heb je wat gehad aan bovenstaande tips? Nog even een samenvatting van de allerhandigste!

  • Een veelgemaakte fout is het gebruik van te agressieve en bijtende schoonmaakmiddelen. Gebruik een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep om je badkamermeubels en kranen af te nemen.
  • Koop je een nieuwe douchewand of -deur? Kies er een met een speciale nanocoating dat helpt tegen kalkaanslag. Scheelt tijdens poetsen, ideaal!
  • Smeer je glazen douchewand en tegels in met autowax voor een extra coating dat werkt tegen kalk- en vuilaanslag.
  • Hardnekkige kalkaanslag en zeepresten op je tegels? Dep met de zachte kant van een schuurspons een hoeveelheid bleek op de tegels, laat dit 1 uur intrekken en veeg het vuil vervolgens met een borstel en kokend water zo van de tegels af.
  • Krijg je het vochtpeil in jouw badkamer maar niet op orde? In een vochtige ruimte krijgt schimmel de kans te ontstaan. Kijk eens of een badkamer ventilator en/of vochtvreter een optie voor jou is.
  • Fan van natuursteen als tegel of wastafelblad? Natuursteen is prachtig, maar vlekgevoelig. Impregneer het product met het Akemi impregneermiddel voor natuursteen en je kunt lang van je natuurstenen product genieten!
  • Vergeet niet in de toiletruimte regelmatig ook de rest van de ruimte (zoals de tegels) schoon te maken. Bij elke spoelbeurt kunnen er bacteriën op terecht komen.
  • Je tandenborstelhouder is een bron van bacteriën, doe deze regelmatig een keer in de vaatwasser (of met de hand afwassen kan natuurlijk ook).
  • Reinig je glazen douchewand of -deur door na het douchen de wand direct af te spoelen met koud water. Droog deze vervolgens met een raamwisser of handdoek om kalkaanslag te voorkomen. Neem tegelijkertijd ook je tegels in de douche mee!
  • Vergeet niet je douchegordijn & badmat regelmatig te wassen, dit zijn verzamelbronnen voor bacteriën!
  • Prachtige kraan of douchekop gekocht? Vergeet deze niet na elke douchebeurt even af te drogen met een droog microvezeldoekje of de handdoek om kalkaanslag te voorkomen en de kranen langer mooi te houden. Scheelt hard boenen in de toekomst!
  • Installeer een waterontharder om kalkaanslag in de badkamer tegen te gaan.
  • Hardnekkig kalk- en vuilaanslag rond je kranen of in je toiletpot? Doordrenk een doek in een mix van schoonmaakazijn en water en leg dit op de plek. Laat het een nachtje intrekken en je kunt vervolgens met de toiletborstel het vuil wegvegen.
  • En heb je sanitair van het materiaal solid surface? Lucky you, dat is heel gemakkelijk! We schreven een blog over solid surface schoonmaken.

Wat aan deze tips gehad? We hopen het! We kunnen het ons voorstellen dat jij misschien ook wel een gouden schoonmaaktip hebt voor anderen. Deel deze met ons via info@sanitairkamer.nl, verwijs in de mail naar deze blog en we voegen jouw tip toe! Zo houden we de blog up-to-date. Heel veel succes met het schoonmaken van de badkamer!


 

Meer inspiratie opdoen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van de mooiste badkamerinspiratie, toffe acties en onze nieuwste artikelen!

 


22 april 2020